Om

Lofoten internasjonale kunstfestival – LIAF er en biennale for samtidskunst med en over 30 år lang historie. LIAF er en biennale for Nord-Norge, et viktig arrangement i norsk kunstliv og en internasjonal møteplass.

Trygve Luktvasslimo - The Intertidal Zone. LIAF 2019.

Lofoten internasjonale kunstfestival har en historie som strekker seg tilbake til 1991. LIAF begynte som en festival med et regionalt og nasjonalt fokus, og utviklet seg etter hvert til den internasjonale biennalen den er i dag. Siden 2009 har LIAF vært underlagt Nordnorsk kunstnersenter. LIAF har et kunstnerisk råd med seks medlemmer.

Kunstnerisk råd består av glasskunstner Sigrid Høyforsslett Bjørbæk (leder), direktør ved Nordnorsk kunstnersenter Marianne Hultman, direktør ved Sør-Troms museum Sabrina van der Ley, kunstner Kjetil Berge, førsteamanuensis i kunsthistorie Hanne Hammer Stien, og keramiker og gründer Halvor Skiftun Digernes.

Festivalen har ikke noe fast visningssted, men blir skapt på nytt hver gang den arrangeres ved å infiltrere og utforske Lofotens lokale omgivelser. LIAF har vist kunst blant annet i en park, en garasje, et bibliotek, et skur, en bunker, en fiskehjell, et privathus, en butikk, en gammel lagerbygning, etc. Å utvikle og oppdage ny forståelse og kunnskap gjennom kunst står helt sentralt for festivalen.

Hver festival utformes av kurator/er med ulik bakgrunn, ideer og praksis og som på sin måte fører det kjente og ukjente sammen. Ved å insistere på en åpen og eksperimentell tilnærming kan LIAF på mange nivåer være et sted for utveksling og engasjement, og med det avsløre nye ting om vår verden og oss selv, om og om igjen.

Lofoten internasjonale kunstfestival har tidligere vært kuratert av Tor Inge Kveum, Per Gunnar Tverbakk, Vibeke Sjøvoll, Gry Ulrichsen, Göran Christenson, Maaretta Jaukkuri, Taru Elfving, Richard Borgström, Helga-Marie Nordby, Thora Dolven Balke, Linn Pedersen, Anne Szefer Karlsen, Bassam El Baroni, Eva González-Sancho, Matt Packer, Arne Skaug Olsen, Heidi Ballet, Milena Høgsberg, Neal Cahoon, Hilde Methi, Torill Østby Haaland og Karolin Tampere, samt Francesco Urbano Ragazzi.

For info om tidligere utgaver av LIAF gå til Archive : LIAF Info & Archive