LIAF 2022 Utstillingsprosjekt i Venezia: Something Out of It

LIAF 2022

Utstillingsprosjekt i Venezia: Something Out of It

18. til 24. april, 2022

Something Out of It er kuratert av Francesco Urbano Ragazzi
Kunstnere: Pauline Curnier Jardin og Tomaso De Luca.

Pauline Curnier Jardin
Sted: Casa di Reclusione Femminile (kvinnefengselet)
Giudecca, 712, 30133. Venezia, Italia.
19.april, 2022 kl. 17:00 – 19:30 (Åpningsarrangement)
20.april, 2022 kl. 10:00 – 12:00
21.april, 2022 kl. 10:00 – 12:00
22.april, 2022 kl. 10:00 – 12:00
Obligatorisk påmelding: LIAF@margaretlondon.com

Tomaso De Luca
Sted: Casa Venezia
Calle Seconda dei Orbi, 5201 Castello, Venezia.
18. til 24. april, kl. 10-18
Pressemottakelse: 20. til 22. april, kl. 9-11.

LIAF – Lofoten International Art Festival har gleden av å presentere Something Out of It, et utstillingsprosjekt kuratert av den italienske duoen Francesco Urbano Ragazzi i forbindelse med den 59. Venezia-biennalen. Something Out of It er en innledende utforsking av de kuratoriske temaene som er satt for LIAF 2022. Prosjektet vil foregå to steder: på gårdsplassen og i besøksrommet til et kvinnefengsel, og i et privat, veneziansk hjem. LIAFs prosjekt i Venezia søker å reflektere over selve biennaleformatet, og antyde en ny modell for inkludering og bærekraft, samt utforske nye forbindelse mellom kunst og virkelighet.

Something Out of It er produsert i samarbeid med CASE CHIUSE av Paola Clerico, Zuecca Projects, Rio Terà dei Pensieri, DROMe, Casablanca Studio. Prosjektet er støttet av Kunstnernes Hus, Centraal Museum Utrecht, EVA International, Göteborg International Biennial for Contemporary Art og The Italian Council program (X Edition), fremmet av The Italian Ministry of Cultural Heritage and Activites and Tourism.

Pauline Curnier Jardin
Casa Di Reclusione Femminile (Kvinnefengsel)

Den 19. april, 2022, åpner LIAF en permanent offentlig installasjon av kunstneren Pauline Curnier Jardin (Marseille, Frankrike, 1980) i samarbeid med de innsatte ved Casa di Reclusione Femminile della Giudecca, et italiensk kvinnefengsel lokalisert i et tidligere Convertite-kloster, der det nå bor 60 innsatte.

Pauline Curnier Jardin, vinner av Preis der Nationalgalerie i 2019, samarbeider denne våren med en dedikert gruppe innsatte om å transformere det nedslitte rommet, hvor kvinnene møter sine familier og holder sine sosiale arrangementer, om til et vakkert, stemningsfullt, rituelt rom.

De innsatte har vært med på å gi oppdraget til Curnier Jardin, og de har også satt premisser for prosessen underveis. På denne måten snur prosjektet opp ned på institusjonelle hierarkier. Gjennom en rekke workshops og tegneøkter i samarbeid med det sosiale kooperativet Rio Terà dei Pensieri og det Venezia-baserte kunstnerkollektivet Casablanca studio, har Curnier Jardin sammen med de kvinnelige innsatte transformert fengselets besøksrom ved hjelp av projeksjoner, møbler og veggmalerier. En ny film utviklet av kunstneren i samarbeid med de innsatte og co-produsert av Centraal Museum Utrecht, presenteres i rommet under biennalens åpningsdager.

Prosjektet har også vært med på å avdekke klosterets skjulte historie fra det 16. til det 19. århundret. Ny forskning viser at besøksrommet til den religiøse institusjonen ble brukt av nonnene som en slags scene, hvor de kunne opptre for familie og venetianske myndigheter. Disse karneval-aktige seansene tillot nonnene å ikle seg verdslige klær og for en stakket stund oppheve de sosiale reglene som bandt dem til klosterlivet.

Dette prosjektet er først og fremst blitt til for de innsatte, spesielt med tanke på den ekstreme isolasjonen som har rammet livet i fengselet under pandemien. Hele prosjektet, inkludert teknisk utstyr, møbler og objekter doneres til institusjonen, slik at besøksrommet kan benyttes som et hybridrom for mottakelse på permanent basis.

Et begrenset antall publikummere vil få adkomst til prosjektet ved forhåndsvisninger. Den første gruppen med besøkende blir invitert til Casa di Reclusione della Giudecca den 19. april, 2022, fra klokken 17 til 19:30, og delta i en mottakelse utenom det vanlige med Curnier Jardin og de innsatte. Under mottakelsen vil det også være et DJ-sett kuratert av Kunstnernes Hus (Oslo).

Akkreditering er påkrevd: LIAF@margaretlondon.com

Tomaso De Luca
Something Out of It, LIAF 2022s utstillingsprosjekt i Venezia, fortsetter i Castello-distriktet ved å bryte seg inn i et hjemlig miljø. I Casa Venezia, hjemmet til samlerne Massimo Adario og Dimitri Borri, vises en ny videoinstallasjon av Tomaso De Luca (Verona, Italia, 1988). Verket er produsert i partnerskap med CASE CHIUSE av Paola Clerico.

De Luca, vinner av 2021 MAXXI Bvlgari Prize, undersøker her kritisk modernismens lovnad om et funksjonelt liv for alle. Andre viktige temaer i kunstnerens praksis er gentrifiseringsprosesser, den historiske AIDS-epidemien og klimaforandringene.

Installasjonen, som består av skulpturer, fotografi og en video, avkler myten om komfort, og transformer huset til et farlig og svikefullt sted. Møbler og hverdagsartikler blir plutselig dødsfeller – aktiveringen av disse fellene fremstår både truende og komisk.

De Lucas prosjekt er inspirert av en nyhetssak fra Philadelphia, februar 2019, hvor en eiendomsutvikler så vidt greide å unnslippe en giljotin-innretning som var gjemt på en av hans eiendommer med den hensikt å ta livet av ham.

Kunstneren trekker linjer mellom denne historien og konsekvensene av den klimatiske gentrifiseringen som er gjennomgående i den amerikanske byen. Den voldelige handlingen blir lest som et ekstremt og desperat forsøk på å stå imot brutal økonomisk dynamikk.

For pressehenvendelser, vennligst ta kontakt med Grace Gabriele-Tighe eller Sofia Desbois: grace@margaretlondon.com eller sofia@margaretlondon.com.